Verduurzaming hospice

Ook het hospice in Zierikzee is het afgelopen jaar geconfronteerd met fors gestegen energiekosten. Het hospice was al voorzien van zonnepanelen en dit jaar is het doel om volledig van het gas af te gaan.

De huidige CV ketel in het hospice staat er al sinds de start van het hospice, inmiddels bijna 17 jaar. Dit natuurlijke moment heeft het bestuur van de stichting aangegrepen om te onderzoeken of een vervanging door warmtepompen mogelijk is. Al snel was duidelijk dat dit mogelijk is met twee warmtepompen en een elektrische boiler en door over te stappen op een inductie kookplaat in de keuken waar onze vrijwilligers koken voor onze bewoners.

De stichting is afhankelijk van donaties en giften. Dankzij de financiële bijdragen van het Coöperatiefonds van Rabobank Zeeuwse Delta, Stichting Renesse, de Lions club Schouwen-Duiveland en Tafelronde 39 Schouwen-Duiveland kunnen wij deze grote investering verantwoord doen. We zijn deze partijen dan ook ontzettend dankbaar dat zij dit mogelijk maken. Beter voor het klimaat en lagere energiekosten voor het hospice wat belangrijk is voor het behoud van een hospice op Schouwen-Duiveland, een win-win situatie.

Inmiddels is gestart met de benodigde aanpassingen in de elektrische voeding en huisaansluiting die nodig zijn om deze energietransitie mogelijk te maken.  En ondertussen zijn onze fantastische technische vrijwilligers druk bezig om te zorgen het hospice straks ook helemaal voorzien is van LED verlichting en hebben zij een regenton aangesloten om de tuin in de zomer mooi te kunnen houden voor onze bewoners.